"Kansen grijpen die een crisis biedt"

Patrick Demarest

23/05/2020
Bedrijf

Terwijl het gewone leven met mondjesmaat vrijgegeven wordt,  trekt ook de economische activiteit zich weer op gang. Handelaars en bedrijven  gaan op zoek naar een nieuw evenwicht. Wij vroegen Carole Maes van Latexco hoe een multinational als Latexco die storm doorstaat?

Van links naar rechts: Luc Maes, Marc Cavendish en Carole Maes.

Latexco werd opgericht in 1955 door Sylvain Maes, vader van Luc en grootvader van Carole. Latexco is de nummer1 van de wereld als toeleverancier aan de bedding industire voor componenten uit latexschuim. Daarnaast differentieerden ze ook het aanbod met technisch polyurethaan comfortschuim en met pocket-veren. Tenslotte integreerden ze ook de afwerking en bieden ze een uitgebreid gamma  matrassen, topmatrassen en hoofdkussens aan.

Latexco telt wereldwijd een 500-tal werknemers en wordt geleid door CEO Lieven Vandendriessche. Zowel Luc Maes als Carole Maes zijn echter nauw betrokken bij de dagelijkse leiding van Latexco.

Carole Maes: "Naast onze fabriek in Tielt, waar tevens ons hoofdkantoor is gevestigd, hebben wij productieentiteiten in Spanje, de VS en Indonesië. Daarnaast hebben we een verkoopkantoor in Brazilië en in Singapore. We exporteren naar alle continenten en zijn actief in meer dan 60 landen."

Hoelang ben jij actief in de firma?

Carole: "Na mijn studies ben ik meteen bij Latexco begonnen. Dus zo’n  kleine 20 jaar."

Welke omzet draait het bedrijf?

Carole: " We hebben een geconsolideerde omzet van meer dan 150 miljoen euro."

Zijn de maanden maart-april normaal gezien sterke maanden?

Carole: "Maart is één van de sterke maanden van het jaar en was dat ook dit jaar. April en mei zijn beide eerder maanden met een beperkte vraag. Raar maar waar ook de beddenmarkt kent seizoenen."

Welke impact heeft het coronavirus en de getroffen maatregelen op Latexco qua omzet en qua personeel?

Carole: "Er is een aanzienlijke impact omdat een heel groot deel van onze klanten gesloten zijn en dus geen goederen nodig hebben. Dat is het geval (geweest) in ons land, in Frankrijk, Italië en het V.K. allemaal landen waar we een belangrijke omzet realiseren."

Hebben jullie compleet stil gelegen?

Carole: "Ja, twee weken waarvan er sowieso al een week sluiting was voorzien tijdens het paasverlof."

Vanaf 4 mei mochten bedrijven heropstarten. Hoe verliep dat bij jullie?

Carole: " Heropstart verliep heel vlot daar we de voorbije weken voldoende tijd hadden om de nodige veiligheidsmaatregelen in te voeren.

Met welke specifieke problemen werd een internationaal bedrijf als Latexco geconfronteerd door deze wereldwijde pandemie?

Carole: "Sowieso wordt Latexco, net zoals alle andere productiebedrijven, getroffen in het hart, m.a.w. getroffen door een aanzienlijk gedaalde vraag. Bij ons gebeurt dat gelukkig niet overal tezelfdertijd omdat deze pandemie niet overal op hetzelfde ogenblik even hard toeslaat. Zo kunnen wij nog steeds leveren aan onze Scandinavische klanten en zien wij nu al de vraag naar onze producten in Azië toenemen."

Hoe werden die opgelost?

Carole: "De voor de hand liggende oplossing is de productie terugschroeven. Gelukkig kunnen we in ons land rekenen op de noodzakelijk sociale bescherming waardoor onze medewerkers kunnen terugvallen op een vervangingsinkomen. We doen er met ons management alles aan om iedereen zo snel mogelijk opnieuw voltijds aan de slag te kunnen laten gaan."

Kijk je nu anders naar de toekomst?

Carole: " Deze crisis doet iedereen nadenken over de toekomst. Een aantal zaken zullen voor altijd anders lopen. Maar je moet ook de kansen grijpen die een crisis biedt. Ons management is daar volop mee bezig. Zo hebben wij van deze lockdown periode onmiddellijk gebruik gemaakt om onze interne digitalisering die reeds in de steigers stond, versneld en verdiept uit te rollen."

Worden er plannen gewijzigd?

Carole: " Plannen worden permanent getoetst aan de economische realiteit, zo ook nu. Gelukkig zijn we een gezond familiaal bedrijf en kunnen we veel sneller schakelen dan bedrijven die in handen zijn van financiële investeerders die hun plannen op korte termijnwinst nu door de neus geboord zien."