Daten met MijnBiblief

Patrick Demarest

12/04/2022
Cultuur

In de bibliotheek anno 2022 kan je veel. Boeken, muziek en films uitlenen, dat kan al decennialang. Maar wist je dat je er ook games kan ontlenen of kan experimenteren met VR-pakketten? Vanaf 1 april 2022 voegden 9 bibliotheken en kenniscentra uit de regio Midwest een extra troef aan hun dienstverlening toe. Vanaf dan vind je er ook de liefde van je leven.


Online dating is al jaren aan een opmars bezig. Datingwebsites als Parship en Meetic en datingapps als Tinder en Bumble horen tegenwoordig bij de zoektocht naar een nieuwe partner. Eén op de drie singles doet aan online dating en ongeveer 15% van alle koppels in België kennen elkaar via internet. Dat online dating tijdens de COVID-pandemie nog populairder werd, hoeft niet te verwonderen. Toch is het niet altijd makkelijk om via een app of website jouw mister of misses perfect te vinden. Tijd om daar verbetering in te brengen, dachten de bibliotheken van regio Midwest. Daarom ontwikkelden ze een eigen webtoepassing met de toepasselijke naam MijnBiblief.

Het moois dat we delen

Wie in een nieuwe relatie stapt, doet dat liefst met iemand met gelijkaardige hobby’s en interesses. Terwijl veel andere apps focussen op profielfoto’s, focust MijnBiblief net op gedeelde voorkeuren voor boeken, films of games.  Op basis van jouw datingvoorkeuren en je leenhistoriek in de bib, stelt MijnBiblief je een aantal potentiële dates voor. Mensen die net als jij dezelfde materialen ontlenen of die geïnteresseerd zijn in dezelfde onderwerpen. Zie je die date wel zitten, dan swipe je naar links. Toch geen interesse? Swipe dan naar rechts. Enkel bij een match, kan je je match rechtstreeks contacteren. Geen akelige stiltes of zweterige handjes, want je weet sowieso waarover je kan praten bij een eerste echte date!

In feite gaat het om een uitbreiding van de technologie die ook gebruikt wordt bij MijnLeestipper, de webtoepassing waarbij de bibgebruiker persoonlijke leestips krijgt op basis van zijn of haar leesvoorkeur en uitleenhistoriek. “Net zoals MijnLeestipper moet de bibgebruiker de toepassing eerst zelf activeren, het is niet zo dat iedere bibliotheekgebruiker plots dates zal voorgesteld krijgen. We vinden informatieveiligheid belangrijk. Je gegevens worden pas geanalyseerd of gedeeld nadat je dit eerst zelf toestaat”, zegt Marjoleine Delva, medewerker bovenlokale cultuur en bibliotheekwerking van BIE, het cultuur- en erfgoedplatform van Midwest dat het initiatief mee ondersteunt. Het gebruik van MijnBiblief is gratis. Zo willen de bibliotheken de singles een duwtje in de rug geven na 2 jaar eenzaamheid door coronaperikelen.

Grote verwachtingen

Wil je meer weten over MijnBiblief of heb je andere ideeën over hoe bibliotheken anno 2022 de inwoners van hun gemeentes ook in de toekomst goed kunnen bedienen en nieuwe relevante projecten opstarten, surf dan naar www.midwest.be/mijnbiblief.

De bibliotheken en kenniscentra in de regio Midwest zijn benieuwd naar jouw mening, ook als je niet of weinig in de bibliotheek komt. Wat doen ze goed en wat kan beter? Wat verwacht jij van een bibliotheek? Deel je mening via een enquête en maak kans op een Bongobon van maar liefst 250 euro. Om je te bedanken, redt men 1 m² bedreigd regenwoud voor elke ingevulde enquête. En wie weet maakt jouw bib jouw grote verwachtingen wel waar.

Meer informatie: midwest.be/mijnbiblief