Familiezorg West-Vlaanderen vzw vraagt aandacht voor vrijwillige nachtzorg

Patrick Demarest

21/06/2021
Bedrijf

Vanaf vandaag, midzomer, worden de nachten weer langer. Voor Familiezorg West-Vlaanderen vzw / Thuiszorg De Zon is dit hét jaarlijkse moment om aandacht te geven aan de vrijwillige nachtzorg.


Met de Dag van de Mantelzorg in zicht (23 juni 2021) is deze aandacht overigens extra relevant. Vrijwilligers zijn immers een grote hulp voor mantelzorgers die thuis zorgen voor iemand die hen lief is. Een ziekte of handicap stoppen 's nachts niet en ook dan kan de zorgbehoefte groot zijn wat zwaar doorweegt op de nachtrust.

Vrijwillige nachtzorg - ook tijdens corona

Ook tijdens de corona-pandemie stopte de zorg niet, integendeel, heel vaak kwam er het voorbije jaar nog meer zorg op de schouders van de mantelzorgers terecht. De cijfers spreken voor zich: in 2020 waren de vrijwilligers van Familiezorg West-Vlaanderen vzw en Thuiszorg De Zon gedurende 4.867 nachten zorgend aanwezig bij mensen thuis.

Vrijwilligers kunnen ’s nachts de zorgtaken even overnemen. Het gaat bijvoorbeeld over helpen bij een bezoek aan het toilet of een kort gesprekje voeren. Vrijwilligers bieden troost, nabijheid, veiligheid en een luisterend oor. Door deze zorg kunnen mensen met een zorgbehoefte thuis blijven wonen.







Steffi Vindevoghel en haar ouders Carine Meirhaeghe en Deny Meirhaeghe.

Mantelzorger Steffi Vindevoghel, die de zorg mee opneemt voor haar moeder Carine Meirhaeghe (65) uit Ruiselede getuigt: “Twintig jaar geleden werd ons mama ziek. We hebben een heel lange weg afgelegd vooraleer de diagnose er was. Ze blijkt een erg zeldzame spierziekte te hebben. Ze is mentaal zeer goed, maar is lichamelijk hulpbehoevend. Zo zit ze in een rolstoel en gaat praten moeilijk. Een paar jaar geleden is Familiezorg West-Vlaanderen gestart met gezinszorg overdag. Een tijdje later is de vrijwillige nachtzorg opgestart.

’s Nachts neemt vrijwilliger Katrien de zorg over van mijn vader. Ze staat op als mijn moeder ondersteuning nodig heeft. Deze nachten zijn voor mijn vader onmisbaar. Het is een nacht waar hij kan doorslapen en even de zorg uit handen kan geven. In de corona-periode is ze wekelijks geweest, dat is van onschatbare waarde! Ze maakt echt het verschil. Als alle zorg zou wegvallen, zou mijn mama niet meer thuis kunnen blijven.”

Nachtzorg is een geruststelling voor de mantelzorgers

Mevrouw Vandewalle en vrijwilliger Maria.

 Mevrouw Madeleine Vandewalle (86) uit Veurne benadrukt vooral hoeveel rust het voor haar brengt. Mevrouw heeft vorig jaar een beroerte gekregen kort na het overlijden van haar man. Na de revalidatie startte Familiezorg op met gezinszorg en met nachtzorg. Vier nachten in de week komt er een nachtzorgvrijwilliger over de vloer.

Mevrouw getuigt: “Dit brengt mij zo veel rust, zowel ’s avonds als ’s nachts, maar ook ’s ochtends bij het opstaan. Ik ben zo blij dat Maria hier is! Ook voor mijn familie, die niet in de buurt woont, is het een enorme geruststelling.”

Vrijwilligers gezocht

Thuiszorg Familiezorg heeft voortdurend helpende handen nodig. Een engagement als vrijwilliger is soepel: je kiest zelf waar, wanneer, hoe vaak en hoe lang je je engageert. Bovendien krijg je als vrijwilliger regelmatig de kans om deel te nemen aan vormings- en ontmoetingsmomenten, ben je verzekerd en ontvang je een kostenvergoeding.

En daarnaast krijg je zelf heel veel terug. Josiane, vrijwilliger uit Kortrijk ervaart het zeker zo: “Als vrijwilliger werd het me snel duidelijk hoeveel eenzaamheid er is. Ik heb hier iets te bieden, namelijk mensen hun verhaal laten doen en luisteren. Mijn aanwezigheid betekent veel voor de zorgvrager en voor de mantelzorgers. Het krijgen van vertrouwen, het doorbreken van de eenzaamheid en die enorme dankbaarheid: daar doe je het voor. Het geeft mij als vrijwilliger een goed gevoel. Het is echt de moeite waard, je krijgt er zelf veel waardevolle contacten bij. Ik wil iedereen aanraden om dit te doen en te ontdekken dat het geluk soms in kleine dingen zit, zoals in de fonkelende ogen en de stralende glimlach van de zorgvrager.”

Meer informatie over vrijwilligerswerk bij Familiezorg West-Vlaanderen vzw, Contactpersoon: Jo Frederix - coördinator vrijwilligerswerking, 0476 23 05 74 - Jo.Frederix@familiezorg-wvl.be.