Online platform voor kortverblijf gelanceerd

Patrick Demarest

29/03/2022
Actua

Recent werd het nieuwe online platform voor kortverblijven gelanceerd, www.kortverblijven.be, door de start-up Geriatro in samenwerking met de VZW Caritas West-Vlaanderen, Mintus en Motena. Geriatro, legt zich nu specifiek toe op de verdere ontwikkeling van het platform in nauwe samenwerking met ziekenhuizen en woonzorgcentra.

(V.l.n.r.: Laurent Hostekint van Motena, Robert Winters van Geriatro en Pieter Billiet van Caritas West-Vlaanderen.)

Wat is kortverblijf

“Een kortverblijf biedt mensen – vaak senioren – tijdelijke opvang en verzorging in een woonzorgcentrum gedurende een bepaalde periode, buiten de normale thuisomgeving”, legt Frank Debaere van Mintus uit. Dit kan bijvoorbeeld na hospitalisatie of ziekte om verder onder begeleiding te kunnen herstellen, maar ook bij minder acute situaties zoals tijdens de vakantieperiode van de familie of mantelzorger. Daarnaast kan je ook een kortverblijf aanvragen als proefperiode om te kijken of permanent wonen in een woonzorgcentrum de juiste keuze is. Een deel van de kost van een kortverblijf wordt terugbetaald door de ziekteverzekering.


Geriatro als online platformontwikkelaar

 “Het nieuwe platform is in de eerste plaats ontworpen vanuit de noden van de gebruikers en doorverwijzers: namelijk inzicht krijgen in de beschikbaarheid van kortverblijf in een bepaalde regio”, aldus Robert Winters van Geriatro. Via het online platform geriatro.com kunnen ziekenhuizen, dokters, mantelzorgers en familie op een heel eenvoudige manier tijdelijk verblijf aanvragen in de beschikbare woonzorgcentra. Het nieuwe platform laat ook toe om een kijkje te nemen in de voorziening en kamers alvorens een aanvraag in te dienen. Daarnaast kunnen familie en mantelzorgers recensies schrijven, net zoals in de hospitality sector, en kan het platform zo optreden als onafhankelijk controleorgaan op de kwaliteit van de dienstverlening. “Een soort van Booking.com dus, maar dan voor kortverblijf in een woonzorgcentrum”, vult Laurent Hostekint van Motena aan. Geriatro biedt een oplossing aan de groter wordende vraag vanuit ziekenhuizen en zorgprofessionals om patiënten met een gerust hart door te verwijzen, aldus Pieter Billiet van Caritas West-Vlaanderen. Ook de woonzorgcentra zelf kunnen zo heel wat efficiënter samenwerken met de externe partners. Het doel is dat alle woonzorgcentra en ziekenhuizen in België gebruik maken van het platform.


Verdere ontwikkeling

Verder zullen sociale diensten van woonzorgcentra en ziekenhuizen nauw betrokken worden bij hoe het platform verder wordt vormgegeven. Het platform beschikt over een state-of-the art kamerplanningstool in de cloud. Hierin kunnen bewoners op een zeer interactieve manier gepland worden in de kamers. Geriatro gebruikt de modernste technologie zoals React en Node.JS. Platformen zoals Facebook en AirBnb steunen ook op deze technieken. Uiteraard hecht Geriatro groot belang aan privacy en GDPR en worden er in razendsnel tempo extra functies ontwikkeld. Samen met ziekenhuizen en zorgprofessionals, zal verder onderzocht worden welke soort specifieke zoekresultaten rond zorg en flexibele data nog nuttig kunnen zijn. 

Over Geriatro

De VZW Caritas West-Vlaanderen, Mintus en Motena sloegen de handen in elkaar om een antwoord te bieden op de vragen uit de markt en kwamen bij de partner Geriatro uit. De start-up Geriatro legt zich nu specifiek toe op de verdere ontwikkeling van dit platform in nauwe samenwerking met ziekenhuizen en woonzorgcentra.