Waarom je goed op het label van het EPC- attest moet letten bij de aankoop van een huis!

Patrick Demarest

16/05/2022
Bedrijf

Een huis kopen wordt duurder en duurder! De prijs van het huis zelf stijgt, de rentevoeten stijgen en de energieprijzen swingen de pan uit. Dus is het heel belangrijk om te investeren in energiezuinige woningen. Het EPC, Energie Prestatie Certificaat, is meer dan ooit van goudwaarde bij de aankoop van een huis. Wie vanaf 1 januari 2023 een huis koopt moet trouwens binnen de 5 jaar een EPC-attest met C-label kunnen voorleggen! Karel Deprez van hypotheek.winkel geeft tekst en uitleg.

Waar staat een EPC voor?
Karel: “Het energie prestatie certificaat, een beetje het car pass van de woning, geeft de huidige status van de woning mee op vlak van energiezuinigheid. Is het voldoende geïsoleerd? Welke verwarmingsketel, zijn er zonnepanelen of een warmtepomp?  

Dat wordt uitgedrukt in energielabel A, B, C, D, E of F.   A is het beste en kan je vergelijken met een nieuwbouw. Tot C is het ideaal voor een bestaande woning. Dat wil zeggen dat de basisbenodigdheden aan de woning conform zijn qua isolatie, dubbele beglazing en verwarming meer er zijn verbeterpunten mogelijk (bv zonnepanelen). Die zijn niet onoverkomelijk qua investering. Een E/F label daarentegen betekent meestal een totale renovatie in de praktijk, waar het budget een stuk hoger zal liggen.

Het label is dus het paspoort van de woning, die de huidige staat weergeeft met mogelijke verbeteringspunten. Eigenlijk perfect om de kandidaat koper perfect te informeren van wat hij nu juist gaat kopen.”


Wat is het belang daarvan

Karel: “In het verleden waren er veel mensen die een woning kochten met wat opknapwerk aan, maar finaal bleken die kleine zaken toch een grote hap uit het budget om alles conform te kunnen krijgen. Sommigen kwamen hierdoor in de problemen terecht, juist wat men hier wil vermijden. Men wil de mensen bewust maken van wat ze juist gaan kopen en welke investeringen er nog moeten gebeuren aan de woning om deze energie conform te maken op termijn.”


Zijn er veranderingen opgetreden in de laatste jaren?

Karel: “Sinds begin dit jaar werd de berekening van het EPC-attest onderworpen aan een volledig nieuw systeem, zeg maar een stuk uitgebreider dan het voorgaande systeem. Het is zelfs zo dat vanaf 2023 enkel nog de nieuwe vorm van het EPC-attest geldig zal zijn. Wat betekent dat oudere (soms nog geldige) attesten ook moeten worden vervangen vanaf 2023 als mensen hun woning wensen te verkopen of te verhuren.

Wie vanaf 1 januari 2023 een woning koopt, moet binnen de 5 jaar een EPC- attest kunnen voorleggen met een C-attest.

Dat wil zeggen dat als je een woning koopt met een F-label, je binnen de 5 jaar de woning moet renoveren om conform het C-label te raken. Dus: de zware investering moet gebeuren binnen de 5 jaar…


Met de nieuwe verslagen  wil men vooral meer in detail gaan werken zodat mensen gericht de nodige investeringen en renovaties kunnen uitvoeren om tot een beter E-peil te komen.

In de praktijk zal het halen van C of B label met een bestaande woning zeker lukken, mits het aanpakken van de nodige aandachtspunten vermeld op het EPC. De meest voorkomende zijn: niet overal dubbele en conforme beglazing, ontbreken van dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, geen recente verwarming installatie…

Als je weet dat huidige nieuwbouwwoningen aan label A (E=<30) moeten voldoen, dan is het onrealistisch te denken om dit te bekomen met een bestaande woning. In de praktijk zal de investering om hiertoe te komen veel te zwaar zijn en is het beter om zich te focussen op haalbare zaken en zich te richten op C of B label.

De Vlaamse overheid zet volgens mij ook zeer bewust het doel op het behalen van een C label, wat eigenlijk al redelijk goed zou moeten zijn.”


 Wordt dat EPC-attest dus het instrument van de toekomst om mensen energiezuinig te doen bouwen?

Karel: “Het is vooral een instrument om de mensen er meer van bewust te maken en dat werkt echt wel. Ook is onze rol hierin als begeleider van onze klant in de zoektocht naar de ideale woning en woonkrediet cruciaal. Bij een eerste intake gesprek, halen wij altijd het belang van het E-peil aan in de zoektocht naar de droomwoning. Beste mensen, weet wat je gaat kopen, zie dit attest niet langer als een verplicht document, maar wel als een guideline die weergeeft ‘wat ga ik hier nu juist kopen’.

Het principe erachter gaan we ook gaan toelichten, wat is een A, B, C, D, E of F label, wat houdt dit praktisch in, vanaf een C-label is het al redelijk goed… op een bestaande woning hoef je niet meteen een A-label te verwachten, tenzij de woning nog maar recent gebouwd werd…”

 

Is het EPC belangrijk om een lening te kunnen krijgen?

Karel: “Op vandaag moeten we bij iedere kredietaanvraag het EPC-attest mee sturen. Van onze 25 kredietpartners zijn er momenteel al 2 die werken met restricties op het E-peil, de ene al wat strenger dan de andere. Voor een sociaal woonkrediet moet het bijvoorbeeld minimum een C-attest zijn, tenzij de klant kan aantonen genoeg middelen te hebben om die woning te renoveren naar een C-label. De andere banken verzamelen gewoon deze informatie op vraag van de nationale bank. Uiteraard worden deze gegevens niet zo maar gevraagd, wij verwachten dat de nationale bank in kader van kredietrisico hierin nog stappen zal ondernemen, nl. dat woningen met een minder goed E-peil maar voor een beperkt percentage zullen kunnen ontleend worden (bv 80% van de aankoopprijs). Dit is nu nog niet van kracht, maar gevoelsmatig zitten we hier niet meer ver van.
Eigenlijk is dit een logische redenering vanuit de nationale bank, zij willen het risico van de banken beperken. De Vlaamse overheid wenst dat alle woningen tegen 2030/2035 een C-attest zouden hebben. Wat betekent dit in de praktijk? Stel: ik wil in 2030 mijn woning verkopen, EPC-attest met C label op deze woning, geen probleem verkopen maar en dat kan tegen een marktconforme prijs.

Indien geen C-attest, maar bv een E, ja, dan zal je eigenlijk eerst de woning moeten renoveren naar een C-label -verhuren zal al zeker niet meer lukken- indien je deze aan een marktconforme prijs zal willen verkopen. Zet je ze toch op de markt dan zal deze woning wellicht met een waardedaling op de verkoopmarkt terecht komen doordat veel mensen hierop maar beperkt kunnen lenen en de woning nog een redelijke renovatie moet ondergaan.”


Veiligheid inbouwen

“Het is net hiervoor dat de nationale bank een veiligheid zal willen inbouwen maar beste kandidaat kopers, bouw ook deze veiligheid voor jezelf in. Als je goed investeert in een woning, maak zeker dat je het C- label kan halen (bij de aankoop of mits de nodige renovatie). Dit zal enkel de waardering van de gedane investering ten goede komen, alsook de globale levenskwaliteit.

Het EPC- attest wordt dus zeker een belangrijk instrument waar in de toekomst rekening zal mee gehouden worden voor het toekennen van het woonkrediet.

Denk vooral ook aan de toekomstige waarde bij aankoop van een huis!

Bij hypotheek.winkel staan we hier nu al bewust bij stil samen met onze klant, investeer nu in de juiste woning, dan verzilver je dit later des te meer in de waardering van jouw woning. Samen kunnen wij jouw woondroom waar maken!”