Zesdejaars De Bron Tielt wonnen wedstrijd Grieks UGent

Patrick Demarest

04/04/2022
cultuur/onderwijs

Naar aanleiding van het jaarlijkse Festival Européen latin grec daagde de afdeling Grieks van Universiteit Gent leerlingen, leraren, theatergezelschappen enz. uit om creatief aan de slag te gaan met de vertaling van de klassieke tragedie ‘Oedipus’. Laatstejaarsleerlingen van de studierichtingen Grieks-Latijn en Grieks-wiskunde van De Bron Tielt gingen de uitdaging aan en maakten een originele verfilming van een stukje dialoog uit de vierde akte van de tragedie van Sophocles. “Oudgrieks mag dan wel een dode taal zijn, de klassieke tragedies en Griekse goden en helden zijn onsterfelijk”, zo zeggen de betrokken leerlingen.

De deelnemende leerlingen in de hal van de school, van links naar rechts: Rune Van Laere, Elias De Bruyne, Tine Van den Eynde, Estelle Vervelghe, Maaike Lozie, Renée De Coster, Lisa Hellebuyck, Jutta Van Daele, Charlotte Vandewalle en Margaux Strubbe. (Foto De Bron, Tielt)Op het jaarlijkse Festival Européen latin grec wordt internationaal één Griekse of Latijnse tekst voorgelezen door mensen van over de hele wereld. Deze keer was het de beurt aan een Griekse tekst en viel de keuze op ‘Oedipus Tyrannus’ van Sophocles.

De afdeling Grieks van Universiteit Gent sprong op de kar en organiseerde een online publieke lezing en dramatisering van vier stukken uit de tekst op vrijdag 25 maart. Onder andere acteur Bruno Vanden Broecke, GEMS-voorzitter Erika Vlieghe, en UGent-rector Rik Van de Walle hoorden tot de voorlezers.

Wedstrijd creatieve bewerking

Wie dat wilde, mocht bovendien een stukje uit de tekst creatief via film verwerken. Per stuk koos de afdeling Grieks van UGent elke keer één winnaar. De winnende werkjes werden opgenomen in de online voorleessessie op 25 maart. Tot de winnaars hoorde de inzending van leerlingen uit 6 Grieks-Latijn en Grieks-wiskunde uit De Bron Tielt.

“Onze leerlingen pikten de handschoen op en maakten hun versie van een dialoog uit de vierde akte”, licht lerares Grieks Maaike Lozie toe. “In dat deel van de tekst wordt voor Oedipus tragisch duidelijk wat zich afgespeeld heeft: hij heeft zijn vader vermoord en zijn moeder gehuwd.”

Jury lovend over inzending door leerlingen van De Bron

De jury was in haar oordeel lovend over de inzending van de leerlingen. “De juryleden waren enorm onder de indruk van de professionaliteit van de leerlingen. Het acteren was uitstekend, de props en het gebruik van de achtergrond maakten het af,” vertelt dr. Evelien Bracke van de afdeling Grieks van UGent.

Het werk van de leerlingen van De Bron is te zien via YouTube onder de titel “Koning Oedipus in Gent: de pest aan corona!”, vanaf minuut 31. “We waren meteen enthousiast om aan deze

wedstrijd deel te nemen,” zegt Tine Van den Eynde, leerling uit 6 GWI. “Oudgrieks is misschien wel een dode taal, maar de klassieke tragedies en de verhalen over de mythologische goden en helden zijn universeel en spreken vandaag nog steeds tot ons. Ze zijn springlevend.”