De Kust noteert een ongewone maar degelijke kerstvakantie

Patrick Demarest

09/01/2022
Actua

Westtoer en de toeristische sector aan de Kust kijken terug op een ongewone maar degelijke kerstvakantie. Met aandacht voor Covidmaatregelen noteren de kustgemeenten goede cijfers voor het dagtoerisme (600.000 dagtoeristen) en het verblijfstoerisme (1,8 miljoen overnachtingen). Voor het verblijfstoerisme is dit beter dan in 2020 en zelfs 2019. De eerste extra vakantieweek had beperkte impact. Opvallend na Nieuwjaar is de aanwezigheid van Nederlandse verblijfstoeristen. Ook voor Franstalige Belgen is de Kust meer dan ooit een vakantiebestemming voor de kerstvakantie.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Vooral voor de Belgische toeristen blijft de Kust een favoriete bestemming in de kerstvakantie. De Kust biedt ook in de winter unieke troeven en blijft zich meer dan ooit positioneren als een bestemming voor de vier seizoen. Het originele en kwalitatieve aanbod in de tien kustgemeenten wordt door een breed publiek erg geapprecieerd”.

 

Meer overnachtingen                                                                                                         


Globaal telde de kerstvakantie ongeveer 600.000 dagtoeristen. In vergelijking met ‘het normale jaar’ 2019 zijn wat minder dagtoeristen naar zee gereisd. Het natte weer speelt hier zeker een rol. Zondag 2 januari was de beste dag voor het dagtoerisme met ongeveer 60.000 bezoekers.

Daarnaast registreerde de Kust ongeveer 1,8 miljoen overnachtingen. Hiermee scoort de kerstvakantie duidelijk beter dan het moeilijke jaar 2020. Tijdens de voorbije kerstvakantie zijn ook iets meer overnachtingen genoteerd dan in 2019.

Het blijvende succes van de vakantiewoningen en vooral van de tweede verblijvers heeft hier sterke impact. De verhuurkantoren noteren een bezetting van ongeveer 60 procent in de eerste week. Na Nieuwjaar is de bezetting iets groter (75 à 85% naargelang de kustgemeente).

Oudejaarsnacht was de beste nacht voor het verblijfstoerisme. De hotels noteerden voor eindejaar een gemiddelde bezettingsgraad van 75 procent. In 2019 was dit ongeveer 80 procent.

 

Franstalige Belgen en Nederlandse vakantiegangers                                                  


De week na Kerstmis blijft de beste week voor het verblijfstoerisme, maar toch heeft de week na oudejaar een inhaalbeweging gemaakt. De Vlamingen reisden relatief meer naar de Kust met Kerst en de daaropvolgende dagen. De favoriete periode voor de Franstalige Belgen was eindejaar en de eerste dagen van 2022. In de week na Kerstmis komt ongeveer 25 à 30 procent van de Belgische vakantiegangers uit Wallonië of Brussel en in de week na oudejaar loopt dit op tot 35 procent.

Ook bij de Nederlandse verblijfstoeristen is een toename genoteerd in de loop van de kerstvakantie. Bij de online hotelboekingen neemt het aandeel Nederlanders toe van 4 procent in de afkoelingsweek, naar 6 procent in de week na kerst en 7,5 procent in de week na Nieuwjaar.

De impact van de afkoelingsweek (de week voor de kerstvakantie) op het kusttoerisme blijft beperkt met ongeveer 200.000 dagtoeristen en 400.000 overnachtingen.