Tielt zomert

Patrick Demarest

16/08/2023
column


Dé "Talk of the town" in Tielt deze zomer was (naast het nieuwe verkeerscirculatieplan) de fusie met Meulebeke, die er nu toch wel ècht zit aan te komen.  Woordspelletjes over de nieuwe gemeentenaam ontbraken niet; gaande van Tielebeke tot Meuletiet...  Of die fusie nu een goede of een slechte zaak is wil ik hier in het midden laten, maar toch dit: het zou nu toch moeten lukken om samen tot 1 mooi stedelijk zwembad te kunnen komen, en in Tielt zal nu hopelijk net zoals in Meulebeke weer wat straatverlichting blijven branden op weekdagen na 11 u.  Zelfs op de zondag van de Europafeesten moest ik in een pikdonkere Tramstraat mijn weg naar huis zien te vinden, maar eigenlijk was dat eigen schuld, dikke bult: ik moest maar niet blijven plakken zijn na het optreden van Raymond... 't was veel te zwoel op de Tieltse markt om snel huiswaarts te keren.  Jammer genoeg is de zalige zomerwarmte nadien verdronken in veel te veel winderige regendagen.  Op de bijgaande foto, waar de "TieltZomert" vlag in de Kortrijkstraat "tegen dek is gegaan", zie je de temperatuur op zondagmiddag 7 augustus: 14 armzalige graden. 

Maar ik wil hier niet te veel emmeren over dat slechte weer, want het is tot nog toe al bij al een mooie Tieltse zomer geweest, vind ik.  De Tieltse feesten waren een prima aanzet daarvoor, met veel volk en veel muzikale ambiance op het menu. 

Nadien zorgden de congés traditioneel voor erg stille straten, maar voor de thuisblijvers was er toch wel één en ander te beleven: Tielt Zomert omvat immers heel wat diverse activiteiten, en dan zijn er ook de talrijke pop up bars in de regio: gaande van de totaal gerenoveerde St Annakapel aan de Poelberg (een pareltje!) tot de struisvogelboerderij op de Aarseelse Schobbejakshoogte, met helaas een jammerlijke rode kaart voor de prachtige tuin van de Kanegemse pastorie, die niet mocht openen.

Alleszins zitten er nog een paar toeristische toppers aan te komen rondom Tielt (waarvan ik blij ben dat ik er kon aan meewerken): de wijnroute op 27 augustus, de kunstenroute op 10 sept om de ingebruikname van de vernieuwe St Annakapel in de verf te zetten, en het inwijden van de vaste "Vallende Vlieger" wandeling in Aarsele op de "dag van de trage weg" nl. 15 oktober.

Dat er in Tielt een wijnroute komt is een bewijs dat de klimaatverandering ook in onze streken een feit is.  Toen ik enkele jaren geleden plots wijnranken zag langsheen de weg van Tielt naar Kanegem (aan het Notelaerengoed van de Tieltse agro-ondernemer Geert Nemegheer) kon ik mijn ogen haast niet geloven, maar inmiddels zijn er in Tielt al 5 wijndomeinen... wie had dat 10 jaar geleden durven te voorspellen?

Naast de diverse wijnen van Wijngoed Kapelle is nu ook de Polyd'or van wijndomein Hoogenhove in Aarsele al te koop... ja, het gaat snel met opwarming van de aarde op de cuesta van Tielt! (Hula)