Wie ben ik?

Patrick Demarest

31/05/2019
Actua Economie winkel

ELKE VRIJDAG POSTEN WE OP TIELT VANDAAG EEN CARTOON VAN DE HAND VAN GRAFISCH DUIZENDPOOT HANS VANNESTE.

 

U herkent hem wel, beste Tieltenaar. De fietsenmaker en AV Molenlandduizendpoot André Willemyns. In 2014 stopte hij met zijn fietsenzaak Wilex in de Oude Stationsstraat.  De zaak werd in de jaren dertig opgericht door Andrés vader.
Wilex, wat origineel stond voor Willemyns Expo, heeft in 2014 zijn deuren definitief gesloten. De zaak was in handen van André sinds 1952, maar voordien werd de fietsenherstelzaak met winkel uitgebaat door zijn vader. "We hebben niet altijd op dezelfde plaats gezeten", vertelt André in een eerder interview.
"Mijn vader begon destijds op de buiten, kwam dan op het Polenplein, vervolgens in de Marialoopsteenweg en toen ik de zaak overnam begon ik aan het Stationsplein. Daar moesten we echter in de jaren '70 vertrekken omdat we onteigend werden. De straat werd er breder en nog veel later werden er nieuwe appartementen geplaatst. Sinds onze onteigening zitten we aan de huidige locatie in de Oude Stationsstraat."
Waar de zaak ook gelokaliseerd was, altijd kon André rekenen op een pak klanten. Vooral toen André als 15-jarige begon te koersen kwam het volk in grote getale in de winkel. "Tien jaar heb ik gekoerst, maar het was niet altijd even eerlijk. Als 15-jarige moest je het destijds opnemen tot iedereen onder de 18. Je kunt gaan denken dat ik het nooit kon opnemen tegen een potige jongen van 17,5 jaar oud. Maar ik had wel mijn eigen supportersclub en ik leek wel een publiekstrekker voor de fietsenwinkel."
"Ook toen ik de winkel had overgenomen kwamen we groter en groter, ook al heb ik altijd alles alleen gedaan. Ik heb nooit iemand in dienst gehad. In al die jaren is er enorm veel veranderd. Mijn vader is destijds nog begonnen met bromfietsen en zelfs zwaardere toestellen van Suzuki. Ik had een broer die bij Flandria Motoren werkte in Zwevezele, dus we moesten niet ver gaan om het te leren. Ik heb dat ook overgenomen, maar op een bepaald moment vond ik toch dat dit te veel tijd innam." André hield ook van atletiek, en was vele jaren een van de grote bezielers van de sterke atletiekclub AV Molenland.
Het was trouwens een handelsmerk van Wilex om altijd iedereen te helpen. Als er 's avonds een leerling uit een van de buurtgemeenten om 19 uur kwam aankloppen met een kapotte fiets, dan herstelde André dat graag.
Uiteindelijk vroeg André al op zijn 65ste zijn pensioen aan, ook al was hij dat eerst niet van plan. "Maar de stad begon hier rioleringswerken in de straat en ik vreesde wat voor mijn inkomsten. Daarom besloot ik het pensioen toch
al aan te vragen als kleine hulp. Toch bleef ik doordoen, jaar na jaar. Telkens dacht ik: 'Ik doe er nog een jaartje bij'. In totaal werd het dus 15 jaar! (lacht)"
André en Anita zijn ouders van Iris en Dries.  (RDC)

Elke vrijdag posten we op deze website een cartoon van Hans Vanneste. De graficus groeide op in Tielt en volgde een grafische opleiding. Op vandaag woont hij met zijn gezin in Meulebeke. Hij maakt niet alleen cartoons, ook tekeningen en collages. Speciaal voor TieltVandaag bezorgt hij elke vrijdag een cartoon uit zijn grote collectie Tieltenaren.
https://www.facebook.com/pg/Hans-Vanneste-illustraties-karikaturen-181749985878676/posts/